top of page

2017 en Prinsjesdag

Wat staat er te gebeuren in 2017

Hieronder geven wij u de belangrijkste punten uit het belastingplan 2017. Onderaan vindt u een link naar de volledige Prinsjesdag special 2016 van het RB, onze beroepsorganisatie.

Heffing in Box 3 verandert

In de Inkomstenbelasting wordt uw vermogen zoals uw spaarsaldo in Box 3 belast. U betaalt hierover 1,2% belasting bestaande uit 4% rendement en daarover 30% belasting.

 

Vanaf 2017 zal de heffingssystematiek van Box 3 veranderen. De rendementsheffing gaat afhangen van de hoogte van uw vermogen en in plaats van 1 percentage wordt er gebruik gemaakt van 2 percentages, nl 1.63% en 5.5%. De gedachte van de regering is dat er meer rendement wordt behaald als iemand meer vermogen heeft.

Heeft u een vermogen tot EUR 75.000 boven het heffingsvrijvermogen van EUR 25.000,-, dan betaalt u over de eerste 67% 1.63% rendementsheffing en over de overige 33% een heffing van 5.5%.

Is uw vermogen meer waard dan betaalt u tot EUR 975.000 over de eerste 21% 1.63% en over de overige 79% 5.55. 

Alles daarboven wordt volledig tegen een rendementsheffing van 5.5% berekend.

Zie voor een uitgebreide uitleg en voorbeelden de volgende pagina van de belastingdienst: 

BTW teruggaaf bij niet betaalde facturen

Op dit moment is het lastig om de betaalde BTW op een verkoopfactuur terug te krijgen wanneer uw klant niet betaald.

Vanaf 2017 wordt dit sneller en eenvoudiger.

U krijgt als ondernemer uiterlijk 1 jaar na het opeisbaar worden van uw vordering recht op teruggaaf.

En deze teruggaaf kunt u gewoon meenemen in uw eigen BTW aangifte. Hiervoor is dus geen apart teruggaaf verzoek meer nodig.

Mocht het zo zijn dat uw klant alsnog betaalt, dan dient u natuurlijk wel weer de BTW te voldoen en in uw BTW aangifte op te nemen.

Investeringsaftrek

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het goed is om te kijken of u in aanmerking komt voor investeringsaftrek. Heeft u in 2016 EUR 2.300 of meer geïnvesteerd bijvoorbeeld in een computer, machine of gereedschap, dan heeft u wellicht recht op deze aftrek.

Heeft u wel geïnvesteerd in 2016 maar nog geen EUR 2.300, denk er dan over na om alvast een investering naar voren te halen.

In november zullen wij u laten weten hoeveel u tot op heden geïnvesteerd heeft in 2016. Dan kunt u een weloverwogen keuze maken.

Prinsjesdagspecial

Bent u nieuwsgierig wat er allemaal gaat veranderen, druk dan op de knop voor de volledige Prinsjesdag special van het RB.

BTW teruggaaf bij niet betaalde facturen wordt sneller en gemakkelijker.
Eindelijk kan de Belastingdienst het wel leuker maken!

Wilt u meer weten? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend gesprek. De koffie staat klaar.

bottom of page